Jak kupić dobrą konserwę?
W codziennym życiu zwykle towarzyszy nam pośpiech, więc od czasu do czasu lubimy sięgać po gotowe produkty, które stanowią smaczną przekąskę, na przykład podczas przerwy w pracy. Dobrym pomysłem na szybki i treściwy posiłek jest sięgnięcie po mielonki w postaci konserw mięsnych w puszkach lub słoikach. Doskonale sprawdzą się one jako śniadanie lub przekąska, a z dodatkiem pieczywa z pewnością zaspokoją głód na dłuższy czas. Sięgając po konserwę, warto jednak zwrócić uwagę na to, czy produkt jest dobrej jakości. Na co należy zwrócić uwagę, by kupić dobrą konserwę?
Świeżość produktów
Zdaniem wielu osób główną zaletą konserw jest długi termin przydatności do spożycia. Rzeczywiście najczęściej takie produkty możemy przechowywać długo po ich zakupie. Warto jednak zwrócić uwagę również na datę produkcji mielonek czy innych produktów w puszce lub w słoiku. Dzięki temu mamy szansę na wybranie świeżego produktu, który będzie mógł poleżeć w kuchni lub spiżarni przez dłuższy okres, bez obaw, że straci swoją przydatność do spożycia. O świeżości konserw świadczyć może również stan ich opakowania. Mowa tutaj przede wszystkim o wieczku. Czasami zdarza się tak, że jest ono wybrzuszone. Warto zrezygnować z zakupu takiego produktu, ponieważ może okazać się, że jest on nieświeży.
Skład konserwy
Najważniejszą kwestią podczas wyboru dobrej konserwy jest zweryfikowanie jej składu, ponieważ to on świadczy o jakości produktu. Na rynku dostępnych jest coraz więcej konserw czy pasztetów dobrej jakości, ponieważ przepisy sanitarne są stale zaostrzane. W gotowych produktach znaleźć możemy coraz mniej konserwantów czy innych szkodliwych substancji, jednak warto zwrócić uwagę na etykietę, z której dowiemy się, jaki jest skład wybranego produktu. Istotna jest przede wszystkim zawartość głównego składnika, którym w przypadku konserw najczęściej jest mięso. Należy zwrócić uwagę na jego zawartość procentową w danym produkcie. Powinna być ona jak najwyższa. Jeśli wynosi ona na przykład 50 albo 60 procent powinniśmy zrezygnować z zakupu takiej konserwy, ponieważ pozostałą zawartość puszki lub słoika stanowić mogą wypełniacze, które nie należą do zdrowych produktów, a także środki konserwujące, barwniki czy inne sztuczne dodatki, które mają niekorzystny wpływ na nasze zdrowie. Najlepiej, jeśli wynosi ona minimum 80 procent. Warto również zwrócić uwagę na zawartość konserwantów. Dobrze, jeśli w produkcie nie ma ich w ogóle, natomiast jeśli się pojawiają to najlepiej, jeśli są naturalne.