Aktualności
Co znaczy odpowiedzialna produkcja wyrobów mięsnych?
Produkty z mięsa, jako że są narażone na skażenie wieloma czynnikami, muszą być przygotowywane z zachowaniem wielu ważnych zasad. Zobacz, co jest ważne w procesie produkcji, aby wyroby były nie tylko smaczne, ale i przede wszystkim w pełni bezpieczne.
Ekwipunek i jedzenie na survival – zobacz co zabrać
Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do ciepłego domu, dostępu do bieżącej wody, a także rozmaitych urządzeń, takich jak lodówka, pralka, telewizor i tym podobne. Zupełnie inaczej jest podczas survivalu, który zyskuje na popularności.
Jak czytać skład dań gotowych?
Nie ulega wątpliwości, że gotowe dania mogą być ogromnym ułatwieniem dla zabieganych. Warto jednak zadbać nie tylko o oszczędność czasu, ale i o swoje zdrowie.
Jak przechowywać dania gotowe?
Obecnie ogromną popularnością cieszą się różnego rodzaju gotowe dania obiadowe. Nic dziwnego, bowiem są to świetne produkty dla osób, które nie mają czasu na codzienne przygotowywanie posiłków. Wystarczy kilka minut, aby móc zjeść pełnowartościowe i pożywne danie, które będzie smakowało tak samo, jak domowe. Warto jednak wiedzieć, jak przechowywać takie produkty.
Dania gotowe podbijają rynek
Przechodząc się po sklepowych alejkach, z pewnością nieraz natknąłeś się na różnego rodzaju dania gotowe. Jeszcze kilkanaście lat temu były to pojedyncze produkty, dziś możesz natomiast swobodnie przebierać w rozmaitych propozycjach producentów. Zdaje się, że ich popularność stale rośnie ze względu na zmieniające się potrzeby konsumentów.
Jak zaoszczędzić czas na gotowaniu posiłków?
Wszyscy lubimy smacznie zjeść, ale nie zawsze mamy czas na gotowanie. Aby zminimalizować czas spędzony w kuchni, a przygotowywane posiłki były smaczne i zdrowe warto dobrze zaplanować wszystkie czynności.
Fakty i mity na temat szkodliwości konserw
Coraz większa świadomość dotycząca jakości spożywanych produktów sprawia, że Polacy eliminują ze swojej diety niezdrowe, przetworzone produkty. Jednak pośpiech, który towarzyszy nam na co dzień sprawia, że często alternatywą dla przygotowanego samodzielnie posiłku jest kupno gotowych produktów. Sięgnięcie po konserwę mięsną w puszce czy słoiku w przerwie od pracy pozwala na zaspokojenie głodu. Wiele osób ma jednak wątpliwości co do jakości takiego posiłku. Jakie są fakty i mity na temat szkodliwości konserw i czy można kupić zdrową konserwę?
Jak kupić dobrą konserwę?
W codziennym życiu zwykle towarzyszy nam pośpiech, więc od czasu do czasu lubimy sięgać po gotowe produkty, które stanowią smaczną przekąskę, na przykład podczas przerwy w pracy. Dobrym pomysłem na szybki i treściwy posiłek jest sięgnięcie po mielonki w postaci konserw mięsnych w puszkach lub słoikach.
Jak zrobić dietetyczny pasztet domowy?
Dobry pasztet domowy powinien być wytworzony z wysokogatunkowego mięsa. Natomiast odpowiedni sposób przyrządzenia pozwoli nam stworzyć aksamitną konsystencję. To wyśmienita przekąska na każdą okazję oraz na każdą porę roku. Jak możemy zrobić dietetyczny pasztet domowy?
Poznaj historię powstania pasztetu
Pasztet to danie z prawdziwą tradycją. Od lat cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie i przybiera nowoczesne formy. Na naszych stołach z powodzeniem goszczą pyszne, często wegetariańskie, czy bazujące na dietetycznej rybie propozycje. Nie zawsze jednak tak było. W dawnych czasach miano pasztetu nosiło danie wykonane jedynie na bazie mięsa i starannie dobranych przypraw. Dlaczego tak było? Jak powstała ta wykwintna potrawa? Kiedy i w jaki sposób zawędrowała do Polski? I czy obecnie możemy gdzieś znaleźć ten doskonały smak?