Jak zrobić dietetyczny pasztet domowy?

Dobry pasztet domowy powinien być wytworzony z wysokogatunkowego mięsa. Natomiast odpowiedni sposób przyrządzenia pozwoli nam stworzyć aksamitną konsystencję. To wyśmienita przekąska na każdą okazję oraz na każdą porę roku. Jak możemy zrobić dietetyczny pasztet domowy?

Jakość mięsa i proces przygotowania

Podstawą w przygotowaniu domowego pasztetu jest oczywiście mięso wysokiej jakości. Nie warto sięgać po gorsze i tańsze produkty, które mogą wpłynąć negatywnie na finalny wygląd oraz smak potrawy. Nie mniej ważny jest sam proces przygotowania. Mięso należy zmielić kilkukrotnie, właściwie doprawić. Przyrządzając pasztet dietetyczny, warto sięgnąć po lżejsze i mniej kaloryczne wyroby mięsne o niższej zawartości tłuszczu. Coraz większą popularnością cieszy się, chociażby pasztet z piersi kurczaka, choć nadal to mięso wieprzowe jest najczęściej wybierane. Pasztety wieprzowe charakteryzują się intensywnym smakiem, delikatnym zapachem oraz kremową konsystencją, która zachwyca podniebienia do dziś.

Jakie składniki sprawdzą się jako dodatki do dietetycznego pasztetu domowego? Warto sięgnąć, między innymi po: cebulę, marchewkę, suszone grzyby, żurawinę czy por. Polecanym rozwiązaniem jest także zmieszanie różnych rodzajów mięsa (na przykład: karkówka, świeży boczek oraz wątroba wieprzowa). Przyprawy dodajemy wedle uznania. Zazwyczaj w przepisach dotyczących domowych pasztetów można znaleźć liść laurowy, majeranek, ziele angielskie, czosnek suszony, ostrą paprykę oraz pieprz i sól. 

Potrawa z tradycją

Pasztet to potrawa, która gości na polskich stołach od setek lat. Do dzisiaj większe przyjęcia i spotkania towarzyskie przenika aromatyczny zapach tego dania. Jego największą zaletą jest to, że może być wykonany na wiele różnych sposobów i przy użyciu różnych rodzajów mięs. Pasztet przyrządzony z drobiu, wieprzowiny czy dziczyzny kojarzy się nam z jego najbardziej tradycyjną formą. W przeciągu ostatnich lat dużą popularność zyskały pasztety o bardziej dietetycznej formule. Co ważne, mniejsza ilość tłuszczu wcale nie musi być równoznaczna z utratą walorów smakowych. W tym przypadku wciąż najważniejszą rolę odgrywa to, z jakich składników skorzystamy i jak wybrane danie przygotujemy. Należy pamiętać o tym, że pasztet to potrawa, która nie jest łatwa w przygotowaniu. Jej przyrządzenie wymaga od nas stałej uwagi oraz rozwagi w określeniu proporcji wybranych rodzajów mięs. Dobrze przyprawiona i zmielona masa mięsna to podstawa przygotowania pasztetu. Mięso o lżejszej konsystencji powinniśmy zmielić dwa razy, co pozwoli uzyskać nam delikatniejszą konsystencję (aby to było bardziej pulchne, należy dodać bułkę, która została wcześniej namoczona w wywarze). Wyróżnić możemy wiele sposobów na przyrządzenie pasztetu. Do najpowszechniejszych należą: pieczenie w piekarniku, gotowanie na parze czy pieczenie pod pierzynką z ciasta francuskiego.