Poznaj historię powstania pasztetu

Pasztet to danie z prawdziwą tradycją. Od lat cieszy się niesłabnącą popularnością na całym świecie i przybiera nowoczesne formy. Na naszych stołach z powodzeniem goszczą pyszne, często wegetariańskie, czy bazujące na dietetycznej rybie propozycje. Nie zawsze jednak tak było. W dawnych czasach miano pasztetu nosiło danie wykonane jedynie na bazie mięsa i starannie dobranych przypraw. Dlaczego tak było? Jak powstała ta wykwintna potrawa? Kiedy i w jaki sposób zawędrowała do Polski? I czy obecnie możemy gdzieś znaleźć ten doskonały smak?   

Krótka historia pasztetu

Jak dowodzą badania, pewien rodzaj pasztetu był znany już w starożytnym Rzymie. Jego obecną formę zawdzięczamy jednak Francuzom, którzy zawsze gustowali w wyszukanych i doskonale skomponowanych propozycjach. Za jednego z największych miłośników tej potrawy uchodził Ludwik XIV. W czasach jego panowania, pasztet był daniem ludzi zamożnych, którzy mogli pozwolić sobie na luksusowe potrawy z wysokiej jakości mięsa. Potrawie tej prestiżu dodawał fakt, że jej przygotowaniem zajmował się najlepszy kucharz lub inna specjalnie wyznaczona osoba. Pojawili się nawet tzw. pasztetnicy, który trudnili się jedynie tworzenie nowych receptur i połączeń smakowych. Cieszyli się oni dużym uznaniem społecznym, uzyskiwali wysokie wynagrodzenia, a nawet uzyskiwali sławę. Jedno jest pewne: przyrządzone przez nich dania bazowały na najwyższej jakości składnikach, takich jak wołowina, wieprzowina, kurczak, ale też gęsie wątróbki, czyli słynne foie gras. 

Pasztet nie stał się jedynak jedynie domeną Francuzów. Jego smak poznały także inne kraje. O daniu tego typu wspomina m.in. Grace de la Bigne, czyli XIV-wieczny poeta normandzki. W swoich dziełach pisze, że receptura doskonałego pasztetu musi opierać się na połączeniu mięsa z kuropatwy, przepiórki i skowronków. Inna wzmianka pochodzi z włoskiego pisma autorstwa Bartolomeo Sacchi, który wśród koniecznych składników wymieniał wyszukane przyprawy. Sekretem sukcesu miało być dodanie do mięsa papryki, cynamonu i goździków.  

Historia pasztetu w Polsce

Również nasi rodacy żyjący w dawnych czasach z chęcią sięgali po to wykwintne danie. Pierwsze wzmianki o spożywaniu pasztetu na ziemiach polskich pochodzą z XVII wieku i są związane z osobą Jana III Sobieskiego, który uwielbiał kuchnię francuską. Jego zamiłowanie było tak wielkie, że jak dowodzą zapiski kronikarskie, król nie mógł się pogodzić z faktem, że jego najlepszy pasztetnik zdecydował się zerwać z dotychczasowym zawodem i zostać zakonnikiem.

Rola pasztetu na polskich stołach i sposób jego przygotowania zmieniały się z upływem czasu. Dalej jednak ceniono delikatny smak różnych gatunków mięsa, dlatego w XX wieku potrawa ta stał się popisowym daniem głównym, które podawano na ciepło, polewając sosem np. chrzanowym, czy żurawinowym. 

Tajemnica doskonałego smaku

Jakie składniki były konieczne do przygotowania tradycyjnego pasztetu? Wykorzystywano głównie różne rodzaje mięsa o odpowiedniej tłustości i bogatym smaku. Jego kawałki były gotowane lub duszone, a następnie wzbogacane przyprawami i mielone na gładką, apetyczną masę. Za prawdziwy rarytas uchodził pasztet z królika. W bogatych domach używano także dzikiego ptactwa, czy dziczyzny. Co ciekawe, niektóre dawne receptury zawierają przepis na pasztet rybny, bazujący na wyzinie, łososiu, jesiotrze, czy karpiu. Jedna z książek podaje przepis na pasztet z karpia, który można było jeść nawet z ośćmi, gdyż ich za ich zmiękczenie odpowiadał alkohol i ocet w odpowiednich proporcjach. 

Co ciekawe, aby wzbogacić smak potrawy, wykorzystywano także podroby, a także warzywa, grzyby, a nawet wysokiej jakości ser.  

Jakich przypraw używano? Przede wszystkim wykorzystywano sól, pieprz, gałkę muszkatołową, majeranek i suszone grzyby. Masę z mięsa wzbogacono niekiedy o sok z limonki, alkohol, ocet, orzeszki, rodzynki, śliwki, czy nawet agrest. Aby wydobyć smak i aromat dania, mięso po naszpikowaniu słoniną macerowano w occie winnym, z majerankiem, kolendrą, pieprzem, imbirem, goździkami i gałką. 

Tradycja przygotowania 

Jak były przygotowane tradycyjne pasztety? Pierwsze tego typu dania były przyrządzane głównie poprzez wypiekanie mięsnej masy. Pasztet zapiekać można również w kąpieli wodnej lub w brytfannie. W niektórych krajach prawdziwym rarytasem jest także łączenie mięsnej masy z ciastem np. francuskim, drożdżowym, kruchym i innym. Z czasem pojawiła się także formuła pasztetów podawanych na zimno, które nie są poddawane końcowej obróbce termicznej. Odkryto także, że długotrwałe chłodzenie wydobywa z mięsa wyrazisty smak i doskonały aromat. 

Każdy pasztetnik posiadał swoje sekrety i receptury, których pilnie strzegł. Jedna z takich tajemnic polegała na tym, by przed podaniem pasztetu naciąć w nim małą dziurkę, przez którą zostaje wypuszczony aromatyczny sos.  

Nowoczesna forma

Wiemy więc, że tradycyjny pasztet to danie wykwintne, które wymaga wiedzy i odpowiednich składników. Czy obecnie możemy znaleźć danie o takim smaku? Okazuje się, że tak! Uproszczoną wersję pasztetu możemy przygotować samodzielnie w domu. Jeśli jednak szukasz szybkiej, a jednocześnie pysznej opcji, skorzystaj z doskonałej jakości produktów, które oferuje nasza firma. Czy wybierając nasze dania, odkryjesz ten sam tradycyjny smak, który jest znany od wieków? Oczywiście! Wszystkie nasze propozycje powstają z wysokiej jakości składników, które wzbogacamy o starannie skomponowane przyprawy. Korzystamy z tradycyjnych przepisów, ale dodajemy do nich nutę nowoczesności, dzięki czemu wykonywane przez nas kompozycje rozpływają się w  ustach.

Tworzymy wyroby, których smak docenisz zarówno na ciepło, jak i na zimno. Poszczególne propozycje sprawdzą się, jako składnik codziennego śniadania, lunchu oraz dodatek do wieczornego wina. Cechuje je delikatność i domowy aromat. Jest to możliwe dzięki wykorzystaniu wysokiej jakości składników i dużej ilości mięsa - 99 procent w każdej propozycji. Mięso, z którego powstają nasze produkty, pochodzi od powiązanej rodzinnej firmy, certyfikowanej i cenionej w kraju i Europie.

W naszej ofercie znajdują się wyborne pasztety wieprzowe i mielonki, które świetnie sprawdzą się w roli smacznych przekąsek mięsnych. Naszą specjalność w kategorii dań półgotowych stanowią policzki wieprzowe w sosie własnym. Już dziś sprawdź, która propozycja podbije Twoje podniebienie!

W naszym Serwisie używamy plików cookies. Korzystając dalej z Serwisu, wyrażasz zgodę na stosowanie plików cookies zgodnie z Polityką prywatności. Wyrażenie zgody jest dobrowolne, w każdej chwili można ją cofnąć poprzez zmianę ustawień dotyczących plików „cookies” w używanej przeglądarce internetowej. Kliknij „Akceptuję”, aby ta informacja nie wyświetlała się więcej.