Jaki pasztet zrobić na święta – inspiracje

Święta to czas, kiedy na stole goszczą tradycyjne dania, które swoim smakiem i zapachem przywodzą na myśl miłe chwile. W czasie Wielkanocy oprócz puszystych babek i obowiązkowego jajka bardzo ważny jest także aromatyczny pasztet. Być może co roku przyrządzasz go na podstawie sprawdzonego przepisu, który jest w Twojej rodzinie już od pokoleń. I bardzo dobrze! Jednak zachęcamy, żeby tym razem spróbować także czegoś zupełnie nowego. Kilka inspiracji na smakowity pasztet świąteczny znajdziesz w naszym artykule.

Dla amatorów mięsa

Klasyczna wersja domowego pasztetu przygotowywana jest na bazie różnego rodzaju mięsa. Wiele osób uważa, że taka propozycja jest najbardziej sycąca, a jednocześnie najbardziej smaczna. Składniki możemy dobierać według własnego upodobania: niektórzy lubią delikatny pasztet z drobiu; inni wyrazisty pasztet z wieprzowiny, a jeszcze inni kompozycję łączącą w sobie kilka różnych rodzajów mięsa. Warto jednak pamiętać, że nawet jeśli gustujemy w dietetycznych daniach, ważne jest wykorzystanie dość tłustych kawałków mięsa lub dodanie do pasztetu słoniny, czy boczku. Tylko wtedy ta świąteczna potrawa będzie miała odpowiednią konsystencję, a jej krojenie będzie znacznie prostsze. Ważne jest także zastosowanie różnorodnych przypraw, które decydują o ostatecznym smaku i aromacie. Oprócz soli i pieprzu, których używamy do większości dań, warto wypróbować także coś zupełnie nowego np. kolendrę, czy imbir. Takie połączenie pozwoli nam zaskoczyć gości przy wielkanocnym stole.  

Warzywna kompozycja

Jednak pasztet świąteczny nie musi kojarzyć się jedynie z typowo mięsnym daniem. Doskonałą kompozycję możemy przygotować także na bazie różnych warzyw, sezonowych lub tych, które najbardziej lubimy. Wegetariańska propozycja sprawdzi się zarówno w przypadku tych, którzy rzeczywiście nie spożywają mięsa, jak i tych, którzy chcą spróbować czegoś nowego i zaskakującego. Co możemy przygotować na najbliższe święta? Świetną propozycją jest pyszny pasztet gryczany z warzywami, który łączy w sobie walory zdrowotne i niezwykły smak. Pasztet świąteczny możemy stworzyć także na bazie pożywnej soczewicy i suszonej, polskiej śliwki. Ta dość zaskakująca kompozycja łączy w sobie smak słodki i słony, dzięki czemu jest bardzo wytrawna. Dużą popularnością cieszy się także pasztet z niedocenianego selera z dodatkiem pieczarek, który jest wilgotny, ale odpowiednio zbity i po prostu doskonały na zbliżające się święta. Inna propozycja to pasztet z białej fasoli, który jest zaskakująco kremowy, a dzięki dodatkom ziołowym staje się lekkostrawny i wyrazisty. Kolejne inspiracje to pasztet z cukinii, który dzięki swojemu pięknemu kolorowi świetnie wpisze się w wiosenny klimat, a także pasztet z kaszy jaglanej i marchewki, który sprawdzi się zarówno jako danie codzienne, jak i przepis na świąteczny stół. Pomysłów jest więc dużo. Warto wypróbować te, jak i inne połączenia smakowe, by sprawdzić, które danie smakuje nam najbardziej. 

Danie dla najmłodszych

W gronie naszej rodziny oprócz dorosłych na pewno są także maluchy, które także chętnie skosztują świątecznego pasztetu. Z myślą o nich warto przygotować nieco odmienną propozycję, która będzie charakteryzowała się delikatniejszym smakiem i jeszcze bardziej kremową konsystencją. Doskonałą bazą dla takiej potrawy jest mięso z piersi kurczaka, oczywiście świeże i wolne od antybiotyków. Całość możemy przyprawić solą, pieprzem, a także aromatycznym, ale delikatnym majerankiem. Wskazany jest także dodatek różnych warzyw, m.in. takich jak lubiana przez większość dzieci marchewka. Taki świąteczny pasztet może być podstawą smakowitej kanapki lub przekąską między kolejnymi zabawami. 

O czym warto pamiętać?

Aby wielkanocny pasztet zachwycał swoim smakiem, warto pamiętać o kilku ważnych zasadach. Okazuje się, że danie jest lepsze jeśli pieczemy je w tzw. kapieli wodnej, podobnie jak wiele serników. Takie przygotowanie sprawia, że jego konsystencja jest wyjątkowo puszysta i delikatna, a efekt końcowy - niesamowity. Warto też pamiętać, że jeśli po świętach zostaną nam jakieś resztki, możemy je z powodzeniem zamrozić. Pasztet, czy to na bazie mięsa, czy warzyw, doskonale znosi ten sposób konserwacji i zachowuje swoje walory smakowe. A co wtedy, gdy po połączeniu wszystkich składników, masa okazuje się zbyt sucha lub zbyt wodnista? Aby poprawić konsystencję pasztetu, możemy w zależności od potrzeb dodać do niego nieco wywaru z gotowania mięsa lub pokruszoną czerstwą bułkę.